gambar sekadar hiasan
Tentu agak pelik jika pulut dimakan dengan buah-buahan. Selalunya kita sering dengar pulut dimakan bersama durian tapi bagi yang tinggal dibahagian utara semenanjung malaysia perkara itu dianggap biasa terutamanya di negeri Perlis.
gambar sekadar hiasan
Di perlis pulut dimakan bersama berbuahan yang manis dan lembut seperti, mangga, pisang, durian, ciku dan lain-lain. Makanan ini dikenali sebagai pulut lemak buah-buahan. Pulut digaul dengan santan kemudian diratakan sebelum dimakan dengan buah-buahan.
Lumrahnya dalam penghujung bulan April hingga Mei setiap tahun ketika musim mangga harum manis permintaan terhadap makanan pulut lemak harum manis menjadi buruan bagi mereka yang berkunjung di negeri Perlis. Gabungan rasa pulut yang lemak dan mangga harum manis pasti memukau mereka yang menikmatinya. Makanan ini dianggap unik kerana hanya boleh dirasai ketika musim mangga harum manis sahaja.
No comments:
Post a Comment